Variaties

Variaties

Mayonaise is één van de belangrijkste en meest gegeten basissauzen. Ondanks het feit dat de mayonaise meestal volgens het basisrecept wordt gebruikt, kan je ook haast eindeloos variëren, door een simpele toevoeging aan de mayonaise.

Variaties Mayonaise – basisrecept

Als je een variatie op het basisrecept wilt maken, is de mayonaise nog lekkerder, als je deze een tijdje in de koelkast laat staan. Daardoor wordt de smaak wat intensiever.

We kennen onder andere de volgende variaties:

Knoflookmayonaise
Lekker als een dipsaus, en bij diverse andere gerechten.

Vier knoflookteentjes uitpersen, en toevoegen aan het basisrecept.

Dille mayonaise
Lekker bij diverse soorten vis.

Snij de blaadjes van een bosje dille fijn, en meng deze door het basisrecept.

Eventueel kan je ook nog wat creme freche toevoegen, 1 a 2 eetlepels.

Kerrie mayonaise
Door toevoeging van 1 a 2 eetlepels kerrie aan het basisrecept, krijgt de mayonaise wat meer pit.

Nog lekkerder wordt de kerrie mayonaise als je er wat fijngehakte peterselie of basilicum doorheen doet, en twee fijngehakte sjalotjes.

Kerrie mayonaise smaakt bijvoorbeeld erg lekker bij oosternse vleesgerechten. Maar, ook bijzonder lekker als dipsaus bij rauwe groenten.

Pesto mayonaise
Pesto kan je kant en klaar kopen, en is beschikbaar in verschillende smaken. Vanzelfsprekend kan je de pesto ook makkelijk zelf maken.

Roer simpelweg wat eetlepels pesto naar smaak, door de zelfgemaakte mayonaise.

Lekker bij zalm, rosbief of kip.

Citroen mayonaise
Lekker fris, vooral bij een salade.

Maak bij voorkeur de mayonaise wat dikker als in het basisrecept aangegeven, en roer citroensap, en wat schaafsel van de schil door de mayonaise.

Lekker bij gebakken vis, en als basis voor een aardappelsalade.

Avocado Mayonaise
Maak het vruchtvlees fijn, en meng dit door de mayonaise. Eventueel kan je ook wat kleine stukjes tomaat er doorheen mengen.

Lekker bij verschillende soorten vlees.

Meer variaties
Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer variaties mogelijk, afhankelijk van je eigen smaak.

Gewoon proberen, het ergste wat je kan geneuren, is dat het niet lekker is.