Een veel gegeten en lekkere saus. Zelf mayonaise maken is echter veel lekkerder dan uit tube of pot, en veel makkelijker dan je wellicht zult denken. Bovendien heeft het zelf maken van mayonaise nog een groot voordeel, want je weet precies wat er in de saus gaat.

Anders dan wanneer je een pot of tube mayonaise in de winkel koopt, waar vaak veel suiker inzit, olie, of andere ingrediënten, die je soms niet te veel moet eten. Vaak hebben de ingrediënten ook weinig meer te maken met het originele recept.

Je hebt slechts een paar basisingrediënten nodig, en een elektrische (staaf)mixer of keukenmachine is makkelijk, maar het mixen en kloppen kun je eventueel ook met de hand doen. De basisingrediënten kun je vanzelfsprekend ook uitbreiden met allerlei extra toevoegingen waardoor de mayonaise een beetje extra pit krijgt, zoals bijvoorbeeld bij knoflookmayonaise.

Hoe zelf mayonaise maken?

Eigenlijk is dit heel simpel, en dat kun je goed zien aan het onderstaande basisrecept. Maar je kunt vanzelfsprekend ook andere soort mayonaise maken, of de zelfgemaakte mayonaise gebruiken als basis voor andere sauzen.

Want met deze basissaus kun je nog allerlei andere lekker sauzen maken.

Recept mayonaise maken

Eigenlijk heel makkelijk, en veel lekkerder.

Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Keyword mayonaise maken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 685 kcal

Ingrediënten

  • 1 Theelepel Mosterd
  • 2 Theelepels Citroensap, vers of kant en klaar
  • Snufje zout
  • Beetje peper
  • 1 Theelepel Koud water
  • 2 Eidooiers
  • 400 Milliliter Olie, zonnebloem of olijfolie

Bereiding

  1. Doe de eidooiers, de mosterd en het water in een kom, en mix dit totdat een glad mengsel is ontstaan. Het mixen kun je met een keukenmachine, een mixer, of met een staafmixer doen.

  2. Voeg vervolgens, beetje bij beetje, liefst druppel voor druppel, de olie toe, terwijl je constant blijft mixen of roeren.

  3. Als de mayonaise te dik wordt, een beetje koud water toevoegen.

  4. Als laatste het citroensap toevoegen, en de mayonaise kun je op smaak brengen met wat zout en peper.

Wil je meer mayonaise? Dan kun je de hoeveelheden makkelijk vermenigvuldigen.

Overigens zijn twee dingen wel erg belangrijk als je mayonaise gaat maken.

De eidooiers moeten echt goed gescheiden worden van het eiwit, want een beetje eiwit kan de mayonaise doen mislukken.

Hetzelfde is ook van toepassing op het toevoegen van de olie.

Dit moet echt beetje bij beetje gebeuren. Te snel toevoegen, en het zal mislukken. Vandaar de opmerking druppel voor druppel.

Andere smaken.
Vanzelfsprekend kun je ook allerlei smaken toevoegen, kruiden of bijvoorbeeld een gesneden ui of peper. Je kunt het geheel naar eigen wens en naar smaak maken, net zoals je dat zelf wilt.

Het meest bekend zijn wel de knoflookmayonaise, de truffelmayonaise en natuurlijk yoghurt als toevoeging.

Dat is een groot voordeel als je zelf mayonaise wilt maken, je kunt de smaak helemaal zelf bepalen. Hoewel de keuze welke soort mayonaise je wilt maken natuurlijk wel erg groot is.

Enkele Tips

  1. Gebruik altijd gereedschap zoals mixer of keukenmachine dat goed schoongemaakt is. Enerzijds is dat van belang omdat de zelf gemaakte mayonaise anders bacteriën kan bevatten, maar kan niet goed schoongemaakt gereedschap er ook voor zorgen dat de mayonaise mislukt.
  2. Gebruik bij voorkeur vers citroensap dat je opvangt als je de citroen uitperst. Dit smaakt beter.
  3. Heel belangrijk, gebruik eieren die zo vers als maar mogelijk zijn. Hoewel er tegenwoordig ook wel vervangers zijn voor verse eieren. Gebruik in geen geval oude eieren of eieren waarvan je niet weet hoelang deze als in de koelkast liggen.
  4. Gebruik je kruiden in de mayonaise, gebruik dan altijd verse kruiden. Ook dit komt de smaak ten goede. Voeg je kruiden toe dan wordt de houdbaarheid enigszins korter.
  5. Onder ideale omstandigheden, dus alles goed schoon, verse ingrediënten en dergelijke, kun je de mayonaise enkele dagen in de koelkast bewaren. Maar niet te lang, dus het zekere voor het onzekere nemen.